Visio Art Gallery

Kája Saudek – Obrazy

Vernisáž: –
Výstava: 4. 12. 2009 od 10:00 – 31. 12. 2009

Je mi velkým potěšením, že Vám Visio Art Gallery v prosinci 2009 může představit dílo tohoto krále komiksu. Po dlouhé době svolila rodina Káji Saudka k výstavě obrazů a kreseb těžce nemocného výtvarníka.

O autorovi: “Kája” Saudek se narodil v Praze 13. května 1935 – ve stejný den a rok jako jeho bratr, proslulý fotograf Jan. Po druhé světové válce byl silně ovlivněn americkými novinovými comics (do novin s nimi byly baleny balíčky, které zasílali Saudkově rodině příbuzní z Ameriky). Podnícen jejich četbou začal vydávat spolu s bratrem a několika dalšími spolužáky školní časopis, jehož obsahem byly převážně kreslené seriály. Kája začal pracovat v kanceláři jako technický kreslič. Po absolvování povinné vojenské služby nastoupil jako kulisák do filmového studia Barrandov. Tady se pro něho stalo osudovým seznámení se scénáristou Milošem Macourkem, se kterým pracoval na filmu “Kdo chce zabít Jessii?” (1966) a o pět let později na filmu “Čtyři vraždy stačí, drahoušku!” (1971). Patrně největším projektem měl být komiks podle scénáře Miroslava Macourka- Muriel a andělé. V roce 1969 z něj však vyšla časopisecky jen ukázka několika stran, kniha samotná už vyjít nemohla (nakonec byla vydána v roce 1991). Zajímavostí je, že si jako předobraz ústředních postav vybral skutečné osoby – pro generál-seržanta Xerona (toliko hlavní zápornou postavu) svého bratra Jana, s nímž měl v tu dobu rozepře, a pro Muriel herečku Olgu Schoberovou – tehdejší československý sexsymbol. K tomuto komiksu stejná dvojice autorů vytvořila i druhý díl (Muriel a oranžová smrt), který ale nikdy nevyšel (mimo jiné i pro podobnost příběhu s invazí v roce 1968) a část originálních kreseb se ztratila v tiskárně. Až nyní vychází kniha Muriel a oranžová smrt, která bude k prodeji u příležitosti této výstavy. Budete si moci také vybrat z množství pohlednic a triček, na nichž budou motivy Kájových obrázků.

Tímto bych Vás ráda pozvala na vánoční besídku, kterou navštíví manželka Johana Saudková a dcera Berenika, Termín bude zveřejněn na našich internetových stránkách www.visioart.cz anebo na telefonu 606737554, předběžně je dohodnut na sobotu 19. 12. 2009 kolem 14:00