Visio Art Gallery

Pavel Opočenský a Tomáš Horák – Vězeňské mobiloidy a kresby

Vernisáž: 7. 1. 2010 v 17:00
Výstava: 8. 1. – 29. 1. 2010

Mříže a vězení symbolizují prostředí, ve kterém vznikla díla, jež budete moci vidět v lednu 2010 ve Visio Art Gallery. Drobné plastiky a brože pod názvem “Vězeňské mobiloidy” zde prezentuje známý sochař Pavel Opočenský, který si odseděl ve všehrdské věznici tři roky za sex s nezletilými dívkami. Jeho spoluvězněm byl mimo jiné mladý Tomáš Horák – odsouzený za zabití pěti lidí při autonehodě. Díky Pavlu Opočenskému, který se Horákovi ve vězení stal patronem i rádcem, máte možnost seznámit se s jeho precizními pracemi. Detaily trpělivě maloval dlouhé hodiny pod lupou. V dnešní době počítačových grafik je jeho dílo, kreslené rukou, naprostým unikátem. S vtipem a nadhledem oba děkují za čas strávený v kobce, kde mohli v klidu tvořit. “Ve středověku umělci chodili do kláštera, nechali se zavřít, aby vytvořili dílo. Nás bez naší žádosti společnost umístila a dala nám šanci se najít. Já navíc dostal příležitost vyučit se při tom soustružníkem,” říká s nadsázkou známý sochař.

O autorech:

PAVEL OPOČENSKÝ, sochař (vpravo)

Dílo Pavla Opočenského (nar. 1954) má dva hlavní směry: monumentální půltunové kamenné bloky a drobné objekty, kterým on sám říká šperky nebo brože. Všechny, ať malé či velké, ale mají nezaměnitelný rukopis – jsou to objekty pevné, důmyslné, rafinovaně geometrické a jedinečně řemeslně zpracované. Všechny vychází z dokonalých náčrtů a skic. Pavel Opočenský byl signatářem Charty 77 a záhy emigroval do Německa, později do USA. Domů se vrátil počátkem 90. let. Stal se majitelem galerie. První konflikt se zákonem měl v roce 1991, kdy na ulici zabil nožem skinheada. Soud mu vyměřil několik trestů. Nakonec jej vrchní soud zprostil obvinění, protože jednal v “nutné obraně”. Podruhé se sochař dostal před soud kvůli sexuálním deliktům s nezletilými dívkami. Kromě toho soud nařídil 200 hodin obecně prospěšných prací jeho přítelkyni Julii, dnes již manželce, za spoluúčast. Sochař si odpykal trest ve věznici ve Všehrdech na Chomutovsku.

TOMÁŠ HORÁK, kuchař a začínající výtvarník (vlevo)

Tomáš Horák (narozen 27. 12. 1981 v Teplicích) byl za autonehodu v r. 2004 odsouzen na 9 let odnětí svobody. Při nehodě tehdy zemřelo pět lidí. Sochař Pavel Opočenský během jejich setkání ve vězení odhalil velký výtvarný talent svého tehdejšího spoluvězně. Všechny vystavené kresby vznikly ve vězení, kde Horák začal malovat.

Tato výstava není jejich první společnou akcí. Vystavovali spolu v Mostecké knihovně. Z Mostu, poputují některá vystavená díla do Mnichova, poté se přesunou do USA. Zájem projevily galerie v New Yorku, Philadelphii a Washingtonu.