Visio Art Gallery

Sára Saudková – Radosti a neřesti

Vernisáž: 3. 11. 2011 v 17:00
Výstava: 4. 11. – 25. 11. 2011

Fotografie je zázrak, protože nám dovoluje zkrotit a zastavit čas a ukázat neuchopitelné: pohyb, emoce, bolest i krásu. Probouzí k životu naše vzpomínky na to, co máme rádi.

O autorce:

Sára Saudková je absolventkou Vysoké školy ekonomické v Praze, kterou absolvovala v roce 1990. Na vysoké škole se poprvé setkala s dílem Jana Saudka, které ji zaujalo, neboť považovala jeho styl za originální. Chtěla se s ním setkat a tak se rozhodla napsat mu dopis. K jejich setkání došlo v roce 1991. Sára Saudková fotografuje převážně akty. Po technické stránce se jedná hlavně o klasické, černobílé fotografie snímané na střední formát. Její tvorba je ovlivněna tvorbou Jana Saudka, u kterého – jak sama říká – se vyučila, neboť není lepší školy. Věnuje se výhradně volné tvorbě – inscenovanými fotografiemi dokumentuje svůj soukromý život – loučení a čekání a to mezi tím: lásky, touhy nebo osamění.

Sára Saudková je maminkou čtyř dětí, která místo vařečky a žehličky drží v ruce fotoaparát. Svým objektivem nasává do negativů vše, na čem jí záleží a co spolehlivě pomine: lásku, radost, smutek i touhu, vůni dětí, samotu i čekání. Jsou to příběhy, které se jí honí hlavou a které čte v lidech.

Každý člověk si v sobě nese tajemství, které unese jen fotografie, aniž by prozradila všechno.