Visio Art Gallery

Interiéry podle studentského gusta

Vernisáž: 3. 5. 2012 v 17:00
Výstava: 4. 5. – 25. 5. 2012

Vyzkoušet si v praxi realizaci zakázky návrhu interiéru prodejny mají možnost studenti čtvrtého ročníku oboru Propagační výtvarnictví Středního odborné školy obchodu, užitého umění a designu v Nerudově ulici v Plzni. Navrhnou podobu průčelí a dekorace interiéru jedné z prodejen Pekařství Malinová. Vybrané práce studentů budou následně k vidění v prostorách Visio Art Gallery v Plzni, Na Roudné 18. Do projektu je zapojeno celkem 27 žáků školy oboru Propagační výtvarnictví. Škola tuto možnost vítá jako velice přínosnou, protože tentokrát studenti nebudou pracovat pouze na „virtuálním“ zadání, které většinou nemá finální dohru ve výsledné realizaci návrhů do veřejného prostoru nebo pro trh. „Studenti jsou sice zvyklí zakomponovávat a uzpůsobovat grafiku konkrétnímu účelu a prostoru, ale v tomto případě musí zareagovat na naprosto konkrétní požadavky reálného prostoru. Toto zadání je v podstatě rovno situaci, se kterou se setkají v budoucí praxi a v tom vidím hlavní přínos spolupráce s firmou Pekařství Malinová,“ uvedl Tomáš Němejc, pedagog odborných předmětů. Z účasti v tomto projektu si studenti odnesou i další zkušenosti a důležitým motivačním prvkem je i to, že jejich práce bude veřejně prezentovaná ve Visio Art Gallery, dodává Němejc.

Pozitivní přínos v této spolupráci vidí i Pekařství Malinová. „Pro každého zákazníka je důležité nejen to, aby byl spokojen s tím, co kupuje, ale aby se do prodejny vrátil, protože se tam cítí dobře. Studenti a učňové tvoří velkou skupinu našich zákazníků, takže jsme se rozhodli, že jim dáme možnost vyjádřit se k tomu, jak by prodejna, kam pravidelně chodí, měla vypadat,“ vysvětlil Karel Heis, výkonný ředitel pekařství.

O autorech: Střední odborná škola obchodu, užitého umění a designu v Plzni se sídlem v Nerudově ulici a budovou ateliérů na Borech, nabízí uchazečům vzdělávání na obchodních a uměleckých oborech s maturitní zkouškou a s výučním listem. V rámci této spolupráce školu prezentují žáci oborů uměleckých, konkrétně oborů Propagační grafika a Aranžování. Umělecké obory fungují na „Nerudovce“ osmým rokem, přičemž v letošním roce budou absolvovat již pátí maturanti. Podmínky vzdělávání na uměleckých oborech zažívají progresivní rozvoj. Druhým rokem využívá „Nerudovka“ nově vybudovaných Ateliérů pro výuku odborných předmětů a taktéž druhým rokem nabízí kromě oboru Grafický design také dva nové obory – Design interiéru a Multimediální tvorbu. O studium je každoročně velký zájem. Další informace o škole naleznete na webových stránkách www.nerudovka.cz