Visio Art Gallery

Pavel Trnka – MIKX

Vernisáž: 6. 2. 2014 v 17:00
Výstava: 7. 2. – 28. 2. 2014

MIKX – vychází z komiks, M – malba, I – ilustrace, K – kresba

V únoru vám představíme mladého autora Pavla Trnku, výběr z jeho dosavadní tvorby. Jedná se o kresby, grafiky, malby, ilustrace a komiksy. Z ilustrační tvorby prezentuje realizaci ke knize A. Conan Doyl – Země mlhy. Grafické listy inspirované poezií F. Villona. Ilustrace jsou vytvořeny technikou – suchá jehla, v této technice vytvořil i několik figur, rytých do plechu podle modelu. Na fakultě umění a designu učí figurální kresbu, ilustraci a malbu. Jeho tvorba je tedy opřena o figurální motivy. V současné době zpracovává i témata ostravského industriálu v rozměrných uhlových kresbách, malbách či v komiksu. Industriální prostředí bylo inspirací i pro velkoformátové kresby strojů tak trochu v duchu Verneových světů.

O autorovi: Industriál ovlivnil i Trnkovu malířskou tvorbu, které se výrazněji věnuje až v tomto roce. V malbě mu jde především o barevnou skladbu, mnohdy inspirovanou hudbou, expresí a nadsázkou. V malbě si více než v kresbě dovoluje rozbíjet formu a neřešit obsah, jde mu především o výraz.
Jeden z projektů Pavla Trnky je časopis komiksu, kresby a ilustrace Caves, který založil. Před rokem a v říjnu vyšlo jeho druhé číslo. Do tohoto časopisu výtvarně s několika dalšími tvůrci přispívá komiksy či kresbami a je tvůrcem obálek. Do prvního čísla časopisu Caves přispěl autorskými komiksy – Ochránci zákona, Příběh velkého spisovatele a ukázkou z komiksového zpracování Starých pověstí českých, na nichž spolupracuje se scénáristou a spisovatelem Oldřichem Seluckým. Časopis je zaměřený na výtvarnější, experimentálnější přístup ke komiksu.