Visio Art Gallery

Jana Trnková – Kvadratura kruhu – Kniha mezi uměním a řemeslem

Vernisáž: 7. 1. 2016 v 17:00
Výstava: 8. 1. – 29. 1. 2016

Jsou lidé, kterým stačí chodit do práce, odkroutit si směnu, převzít výplatu a dále se svým zaměstnáním nezabývat. Pak jsou lidé, kterým je zaměstnání posláním, hltají nové informace z oboru a neustále se snaží vylepšovat používané techniky a objevovat nové. Taková je plzeňská umělecká knihařka Jana Trnková, která ve Visio Art Gallery uvede svou novou výstavu Kvadratura kruhu: Kniha mezi uměním a řemeslem.

Janě Trnkové byla knihařina v podstatě předurčena. Vyrůstala v umělecky založené rodině, od útlého dětství vášnivě četla, kreslila, vyšívala a zajímala se, jak věci fungují. Vystudovala bakalářský obor Knižní kultura na Fakultě umění a designu Západočeské univerzity v Plzni a ihned po skončení studií šla s kůží na trh – otevřela si vlastní knihařství. Již při plném pracovním nasazení vystudovala Management umění na Fakultě podnikohospodářské Vysoké školy ekonomické v Praze a ještě při tom stihla absolvovat množství odborných kurzů u renomovaných českých i světových knihařů. Už tak značný objem znalostí a dovedností neustále rozšiřuje. Pokud to práce a povinnosti dovolí, vyráží do světa a pátrá po dalších knihařských finesách, nových řemeslných postupech, inovativních metodách nejen uměleckých knihařů.

Veškeré znalosti a zkušenosti Jana Trnková přetavila do své tvorby a průřez tím nejlepším uvidíme na výstavě v plzeňské Visio Art Gallery. Můžeme se těšit nejen na krásné knihy, zajímavá a neobvyklá řešení knižní vazby, exotické materiály a filigránské detaily, ale i knižní objekty a nástěnnou instalaci.

Název výstavy KVADRATURA KRUHU odkazuje na nedefinovatelnost pojmu umělecká knižní vazba v kontextu dnešního pohledu na knihu a užité umění. Kniha je dnes často vnímána jako předmět běžné spotřeby, který je postupně nahrazován novými médii. Pro mnoho lidí také znamená klasická knižní vazba spíše historizující pojem a nostalgickou vzpomínku než artefakt, jehož podoba se vyvíjí v souladu a dalšími výtvarnými a designovými obory.