Visio Art Gallery

Richard Beneš – Ajfoun foto

Vernisáž: 5. 11. 2015 v 17:00
Výstava: 6. 11. – 27. 11. 2015

Richard Beneš je profesí novinář i fotoreportér, ale jak sám říká, více ho živí psaní i když vystudoval dokumentární fotografii na IVF. Novinařině se věnuje od roku 1992, pracoval v celostátních denících, v tiskové agentuře a nyní je šéfredaktorem internetového serveru, který se zabývá politikou. Na fotografii ale nikdy nezanevřel. Asi před šesti léty zjistil, že už ho nebaví vláčet s sebou těžkou zrcadlovku s další výbavou a díky lenosti mohl objevit kouzlo nově vznikajícího žánru, kterým se stala iPhone fotografie, nebo prostě fotografování mobilem. Od začátku fotografuje výhradně mobilem značky iPhone, který to všechno nastartoval a nehodlá na tom nic měnit.

„Foťák v mobilu se s každým novým modelem zlepšoval a umožňoval pořizovat kvalitnější a zajímavější fotografie. Vedle toho vznikala a stále ještě vzniká množství nejrůznějších aplikací na zajímavou úpravu fotografií v mobilu. Z iPhonefotografie se velmi rychle stal všeobecně uznávaný fenomén, kterému se začali věnovat i mnozí slavní fotografové na celém světě. Dnes už se všude běžně po světě pořádají výstavy fotografií samozřejmě nejen z iPhonu, ale i z dalších mobilních telefonů a „zrcadlovkáři“ se nám už nesmějí, jako tomu bývalo dříve. Mobilní fotografie se stala uznávaným a respektovaným žánrem. Samozřejmě kvalita „mobilovek“ nedosahuje kvality fotografií z digitálních zrcadlovek, ale o tom to vůbec není, Jsem rád, že jsem byl u vzniku tohoto žánru od samotného začátku a snad se mohu počítat i mezi jeho průkopníky,“ říká Richard Beneš. Sám si pochvaluje, že s mobilem může fotit i tam, kde by si zrcadlovku netroufal vytáhnout. „S mobilem v ruce nejsem vůbec nápadný, protože mobil drží v ruce skoro každý druhý člověk. Je to idelání prostředek pro „street“ fotografii. Existuje ještě několik triků, které je dobré si osvojit a téměř nikdo nepostřehne, že fotografuji a to i z bezprostřední blízkosti. Díky tomu mohl vzniknout mimo jiné cyklus fotografií z asijské tržnice Sappa v Praze, kam jezdím fotografovat už tři roky. A to i přesto, že všude visí cedule zakazující fotografování,“ říká autor.

Vedle dokumentu se věnuje Richard Beneš také „iPhoneartu“ při němž využívá celou řadu různých aplikací. V minulosti psal také recenze nových fotografických aplikací pro operační systém iOS do magazínu iPhonefoto.cz. Mobilní fotografie upravuje výhradně v mobilu. Do budoucna by se chtěl více věnovat v oblasti mobilní fotografie portrétům. Na svém kontě má dvě samostatné výstavy a účastnil se celé řady společných výstav. Publikuje doma i v zahraničí.