Visio Art Gallery

Martin Frind – Místo iluzí

Vernisáž: 7. 4. 2016 v 17:00
Výstava: 8. 4. – 29. 4. 2016

Martin Frind je často nazýván malířem undergroundu. Vystudoval Střední umělecko-průmyslovou školu v Praze a posléze Akademii výtvarných umění, obor figurální a monumentální malba. Kromě četných výstav doma i v zahraničí se tento umělec může pochlubit uznáním od Österreichischer Bundesverlag ve Vídni, které v roce 1986 získal za ilustrace pro exilový český slabikář. V roce 1989 obdržel cenu Akademie výtvarných umění za rozměrný obraz s názvem Oběti, inspirovaný holocaustem.

„Mám pocit, že obrazy Martina Frinda se mají pozorovat spíš z větší vzdálenosti, z odstupu. Protože při těsné blízkosti nás může mást technika jeho malby, která obraz rozbíjí na jednotlivé úseky – a při jejich prohlížení můžeme koneckonců zjistit, že dokonalost či krása malby není Frindovým cílem… Jeho malbu bych neváhal, pokud mám právo něco takového udělat, označit za existenciální, “ dočteme se na výstavě, co napsal Ivan M. Jirous o tvorbě Martina Frinda.

Malíř představí v plzeňské galerii převážně nejnovější díla, ale bude k vidění i jeho starší tvorba. Obrazy Martina Frinda rozhodně nepatří do kategorie optimistických a veselých. Koneckonců život není jenom procházka rozkvetlým a voňavým sadem, v němž překypují voňavé a chutné plody. Život přináší i zármutek, zlobu, nespravedlnost a krutost. A právě dílo Martina Frinda nás vede k zamyšlení nad tím, zda naše rozhodnutí, činy a projevy byly vždy správné a morální. Ukazuje nám trochu jiný svět, než je ten současný, ve kterém převažuje komerce a konzumní způsob života. Připomíná nám, že někteří lidé se nikdy nezřekli svých ideálů a zásad, a to ani v době, kdy mohli a často také byli krutě postiženi.

Na vernisáži zahraje Burgtheater + Vratislav Brabenec + Eva Turnová