Visio Art Gallery

Andrii Chenko – Přemýšlení o všem

Vernisáž: 6. 2. 2020 v 17:00
Výstava: 7. 2. – 27. 2. 2020

Mladý ukrajinský výtvarník Andrii Chenko vystudoval výtvarnou školu Transcarpathian Art Institute v Užhorodě a nyní studuje na Fakultě umění a designu Ladislava Sutnara na Západočeské univerzitě v Plzni.

V projektu “Přemýšlení o všem” se autor Andrii Chenko dotýká sociálních a filozofických témat a zároveň hledá nové prostředky a příležitosti pro sebevyjádření. V procesu tvorby se ptá: “Jaký je můj význam ve vesmíru?”

Jeho umění je přímým odrazem jeho osobnosti (filantrop, snílek, idealista) který se narodil v chudé a válkou zmítané zemi.

Tato výstava ukazuje autorův boj s identitou, a to nejen pokud jde o umělecký přístup. V tomto projektu se mu podařilo dostat se ven z hranolu norem. Technika zrcadel částečně řeší problém dialogu diváka a obrazu.

Zrcadla hrají důležitou roli v jeho díle. Zrcadlový povrch dává divákovi dojem přítomnosti, hlavním zaměřením je pochopit, že divák je součástí obrazu.

Projekt “Přemýšlení o všem” se skládá ze série obrazů malovaných na sololitu s lepenými zrcadly nebo přímo na zrcadlech. Dílo je tvořeno jak klasickými materiály, tak asamblaží. Při vytváření obrazů je zrcadlový povrch zpracován různými způsoby: skramblingem, broušením, vrtáním a podobně. Poté se povrch natáhne olejovými barvami.