Visio Art Gallery

Krásy a příběhy paraglidingu

Vernisáž: mimořádně v pátek 20.1.2023 v 17:00
Výstava: út 17.1. – čt 23.2.2023

V únoru se ve Visio Art Gallery představí čeští paraglidisté, kteří chtějí veřejnosti ukázat jejich sport zblízka a že paragliding zdaleka není jen o létání!

Autoři:
Pavel Janeček
Jana Nováková
Romana Krejbichová
Pavel Mašek
Martin Švimberský
Martin Jansa
Kristýna Carrera
Klára Hadašová
Pavlína Nedvědová
Daniel Mitscherling
Pavel Podzemský
Jakub Vacek

Mimo krásných fotoobrazů se můžete těšit na neuvěřitelné příběhy z a kolem létání, vyzkoušet jak se sedí v postroji kde piloti tráví celý svůj let, podívat a sáhnout si na “padákový kluzák”, prohlédnout si jedinou IoT meteosondu na světě vyráběnou naším létajícím kamarádem, potěžkat a vzít si na záda batoh s kompletní paraglidingovou výbavou.

Organizátor výstavy Pavel Janeček se věnuje paraglidingu již od roku 2008, kdy si splnil dětský sen o létání. V tu dobu ale ještě netušil, jak moc mu paragliding zasáhne do života. Díky paraglidingu poznal komunitu skvělých lidí, nečekaným překvapením bylo ježdění za létáním do zahraničí, a v roce 2019 založili s přáteli Paragliding klub Raná. V minulých letech se účastnil s Ranskými kolegy ligových závodů v přesnosti přistání napříč Českou republikou, kde se umisťovali v kategorii Hobby na předních příčkách. Největším Pavlovo úspěchem byla v sezóně 2020 výhra národní přeletové soutěže Český Pohár Paraglidingu v kategorii Tandem.

Jak ale Pavel říká: “Létám pro radost a pro zážitky, nehoním se za body. Není nic lepšího než vzít si po práci nebo místo práce křídlo, vyšlápnout na místní kopec, tím udělat něco pro své zdraví a jít se proletět. Jakože opravdu LETĚT, chápete to? Prostě zažít ten výjimečný pocit, kdy vám začne foukat do tváře a pak zmizí půda pod nohama a vy se neslyšně pohybujete v prostoru, obklopeni barevnou krajinou, mraky, ptáky, přírodou… Sledujete ty lidičky a autíčka dole, jak někam pospíchají a vy víte, že vaše pozemské starosti jsou dole, vy nahoře a můžete si tak naplno užívat let.
Po přistání někde daleko však začíná další fáze létacího dne, a to návrat k autu, sem tam grilovačka pod kopcem, či restaurace jako odměna za pěkný přelet. Tady poznáte, že lidé jsou neuvěřitelnou studnicí nápadů a zdrojem zábavy, nad kterou jednou zůstává rozum stát a podruhé vám způsobí obří záchvat smíchu… občas se je povede zaznamenat nebo sepsat a můžeme se o ně teď podělit. Závěrem tedy, doražte bude to super, a pilotům… Ať to lítá!”

Poděkování za zápůjčku:

  • Padákového kluzáku – driftgliders.com – nejmladší Český výrobce padákových kluzáků
  • Stojan na sedačku – air-sport.cz – servis padáků Gradient, MAC Para
  • IoT Meteosonda – pgsonda.cz – energeticky nejúspornější a nejjednodušší meteosonda na trhu